Bikupa – surra fram lösningar på omöjliga problem

Ett svårlöst problem innebär ofta att man kör huvudet i väggen lite för många gånger. För att slippa den huvudvärken rekommenderar Tillit en bikupa. När medarbetarna får “Buzza“ helt utan förutfattade meningar kommer den ofta oväntade, men självklara lösningen, fram snabbare.

I en bikupa skapar ledaren en miljö där alla känner sig trygga i att föra fram även udda idéer. Som kanske för stunden inte verkar så logiska, men möjliggör att angripa ett problem på helt nya sätt.

En bra bikupa har därför högt i tak och inga auktoritära ledare som ingen vågar säga emot. Istället kommer energin och kraften från de kreativa processer som uppstår när mötesdeltagare och specialister med olika ämnesområden och bakgrunder vågar vara ifrågasättande utan att behöva vara offensiva i sin kommunikation. Det minskar risken betydligt att ta fel beslut som kan leda till negativa konsekvenser för ett team.

En bikupa kan användas till olika saker, men oftast är det när man kört fast på ett problem. Ibland kan det vara så drastiskt att man plötsligt avbryter ett helt bygge och låter alla samlas för att få avstånd till situationen. Syftet är att skapa en 360°-vy för att se allting ur många synvinklar.

Bikupor är även bra när det återstår detaljer efter ett större möte. Då kan de berörda lösa kvarstående problem i en eller flera bikupor.

En bikupa i sin grundform är inte svårt att genomföra, men för att få till en riktigt lyckad “Buzz” är det bra att ta hjälp av en coach som kan se och bygga vidare utifrån de olika styrkorna som finns i ett team.

 


Ladda gärna ner bikupan som pdf, högerklicka på länken nedan och välj “spara som…”

Tillitengineering_bikupa


 

Honungslen vetenskap

Tillits bikupor är egentligen Appreciative Inquiry (AI) i mikroformat. En vetenskapligt baserad approach som leder till positiv organisationsutveckling. Vi har utvecklat en effektiv och affärsmässig tillämpning som är lätt och rolig att använda.